Summary Validity & reliability of testdata BulbiCAM

After winning the Oslo Innovation Week Bulbitech’s management were interviewed by journalist Gunnar Okstad on the potential of Bulbitech’s neuro-ophthalmic eye-tracking device for investors, patients and clinical users. 

(in Norwegian) 

Bulbitech: Petter Ulleberg (til høyre), Bård Dalhøi og Dennis Hens (på skjermen til venstre) er de tre ansatte ved teknolselskapets hovedkontor på Digs i Trondheim.
 
Ved å skanne øyne skal trondheimsbedriften Bulbitech avsløre en rekke alvorlige sykdommer. Hvis teknologiselskapet lykkes, kan investorene se frem til svært pen fortjeneste.
 
Første gang Adresseavisen skrev om bedriften i 2018, het den Heads AS.
Nå har den skiftet navn til Bulbitech, har flyttet fra Pirsenteret til tklekkingsanstalten Digs på Peter Egges plass i Midtbyen, og mest iøynefallende:
Det som for to og et halvt år siden var en diger prototyp som lignet på en helvetesmaskin du kunne finne i Donald Duck, er nå blitt en hendig liten sak, ikke ulik et par VR-briller.
 
Avsløres av øynene
Det er disse brillene som skal bli nøkkelen til suksess for trondheimsbedriften.
 
– Bak brillene har vi puttet kameraer og teknologi som gjør det mulig å avsløre en rekke alvorlige nevrologiske sykdommer, forteller Bård Dalhøi (56), en av gründerne bak bedriften og ideen om å avsløre øyets hemmeligheter. Øyet er nemlig mer enn en av menneskers viktigste sanser.
 
Alzheimers og Parkinsons
– Øyeleger og optikere har lenge visst at øynene kan si mye om et menneskes helsetilstand. Før vi utviklet dette utstyret, har det ikke vært mulig å stille diagnoser på en enkel måte. Vi har knekt koden og har funnet ut hvordan ulike øyebevegelser kan avsløre tidlige stadier av blant annet Alzheimers sykdom, demens, multippel sklerose, ADHD og Parkinsons sykdom. Vi har utviklet det første medisinsk-tekniske systemet i verden av dette slaget som hjelper nevrologer å stille flere typer diagnoser, sier Bård Dalhøi.
 
 
Kan bli milliardbedrift
Bedriften han har vært med å dra i gang kan komme til å avsløre sykdommer. Bulbitech kan også vise seg å bli en gullgruve for eierne.
 
Odd Hjelmeland, Per Kristian Haug, Hilde Wedø, Bo Kähler og Kent Ranum er noen av dagens lokale eiere i Trondheim. Snart får de selskap av flere medaksjonærer. Den medisinskteknologiske bedriften skal hente 40 millioner kroner i ny kapital. De nye eierne vil få eierskap til rundt 25 prosent av selskapet. Etter kapitalutvidelsen vil Bulbitech ifølge Sparebank 1 Markets ha en verdi på 160 millioner kroner.
 
Mer interessant er en verdivurdering som ser tre år frem i tid. Verdien på nyskapingsbedrifter blir ofte vurdert etter hva som er bedriftens inntektspotensial noe frem i tid. Som mange andre nyskapingsbedrifter har heller ikke Bulbitech ennå tjent en eneste krone.
 
– Hvis vi følger salgsbudsjettet, sier verdivurderingen at selskapet om tre år kan ha en verdi på 650 millioner kroner. Hvis dette går som planlagt, kan Bulbitech om tre til fem år være en milliardbedrift, sier Dalhøi.
 
Best av 329 bedrifter
Selskapet kan ha valgt et gunstig tidspunkt for å hente inn mer kapital. For noen dager siden ble nemlig Bulbitech fra Trondheim kåret til den beste av 329 bedrifter i kategorien med-tech i Oslo Innovation Week.
 
– Vi er veldig stolte av at en uavhengig jury har gitt oss enslik anerkjennelse. Det er helt fantastisk, sier nederlandske Dennis Hens, som er daglig leder i Bulbitech.
 
Starter salg i januar
Medisinsk utstyr og bedrifter som står bak slikt utstyr, skal kontrolleres, testes og vurderes på en rekke måter før det kommer til klinisk bruk. Bulbitech har jobbet i så mange år med godkjenninger i Norge og EU at det er like før de får det formelle i orden.
– Vi håper å få EU-godkjenning i siste del av 2020, og tror at de første apparatene våre kan bli solgt her i Skandinavia i første kvartal 2021, sier Bård Dalhøi.
– Hvis det går som planlagt vil Bulbitech få inntekter fra neste år. Vi tror derfor at den planlagte kapitalutvidelsen blir den siste, selv om det fortsatt gjenstår et omfattende forskningsarbeid. Vi samarbeider med forskere i en rekke land, sier Dennis Hens.
Hvis Bulbitech lykkes med å hente 40 millioner, vil det via investorer og offentlig støtte være sprøytet 90 millioner kroner inn i diagnoseutstyret som er utviklet i Trondheim. Av dette kommer rundt 15 millioner som tilskudd fra Innovasjon Norge og den statlige skattefunn-ordningen.
 
 
Fjerndiagnose
I tillegg til at diagnoseutstyret fra Bulbitech kan avsløre alvorlige sykdommer, har utstyret en annen finesse som kan styrke populariteten hos øyeleger, sykehus og optikere.
– Utstyret vårt kan stå hvor som helst, for eksempel i Kirkenes, mens legen som analyserer bildene kan sitte for eksempel i Oslo. I Norge er det bare tre leger som har
spesialisering i det å bruke øyne til å stille diagnose på nervesykdommer. Derfor har vårt utstyr en stor fordel, når legen kan sitte ett sted, mens pasienten er på en helt annen kant av landet, sier Dalhøi.
Dennis Hens bruker USA som et annet eksempel på behovet:
– Der skal færre enn 500 spesialister dekke et kontinent med over 300 millioner innbyggere. Det vil være stort behov for fjerndiagnostisering mange steder i verden, sier Hens.
 
Rammet av korona
Bulbitech har fire ansatte. Tre har kontor i Trondheim og én i Stockholm. I tillegg kjøper nyskapingsbedriften tjenester fra 12–15 konsulenter som arbeider for dem i flere land. Bedriften samarbeider med et universitet i Nederland, og et sykehus i Chennai i India.
– Sykehuset behandler til vanlig 2500 øyepasienter hver eneste dag, og de gir oss tilgang til data som er verdifulle for utvikling av utstyret vårt. I korona-tiden stanset de i en periode all behandling, og vi fikk heller ingen informasjon. Nå har de gjenopptatt behandlingen av øye-pasienter. Det er vi glade for, sier Bård Dalhøi.
Optikere annonserer med at øyeundersøkelser kan avdekke hjerte- og karlidelser og diabetes, foruten øyenlidelser.
 
GUNNAR OKSTAD
916 68 911
gunnar.okstad@adresseavisen.no